GYM & FUN for KIDS

Integrarea prin sport a copiilor cu dizabilitati

Primii copii cu AUTISM și alte TULBURĂRI DE DEZVOLTARE (ADHD, Sindrom Down etc.) fac sport în Baia Mare, într-un mediu primitor cu oameni deosebiți, care doresc să îi integreze în societatea noastră, din păcate încă rezistentă la nou, la schimbare, la spirit civic, valori și implicare. Probabil vă întrebați ce este cu acești copii? Ați auzit cu siguranță despre Autism și Spectrele Sale prin mass-media, emisiuni, spoturi TV sau cu ocazia campaniilor de conștientizare și v-ați întrebat cu siguranță ce este cu acest Autism.

Ce este de fapt AUTISMUL ?

AUTISMUL este o afecțiune NEURO-BIOLOGICĂ care afectează modul în care persoana comunică și interacționează cu ceilalți precum și felul în care percepe lumea înconjurătoare. Este o afecțiune de SPECTRU, acest lucru însemnând că fiecare persoană cu autism întâmpină anumite dificultăți, fiind afectați în mod diferit. Unele persoane cu autism sunt în măsură să aibă o viață relativ independentă, în timp ce altele vor avea nevoie întreaga viață de sprijin de specialitate. Aceste persoane au o sensibilitate foarte ridicată la sunete, atingeri, mirosuri, gusturi, lumini sau culori și de regulă NU fac contact vizual cu ceilalți.

Neînțelegând regulile sociale,  pot să stea mult prea aproape de o persoană pe care o întâlnesc pentru prima dată sau să înceapă o conversație mai puțin așteptată  și care de multe ori poate fi ușor incomodă cum ar fi  „tu cine ești?”, „câți ani ai?”, „unde locuiești?”,  „cu cine locuiești?” etc.  Par să nu reacționeze la sentimentele altora și asta pentru că nu le identifică și nu le înțeleg, preferă de cele mai multe ori să stea singuri decât în compania altor persoane, fiindu-le greu în a-și găsi prieteni, vroind să interacționeze cu ceilalți dar neștiind cum să facă lucrul acesta. Manifestă  rezistență în schimbarea rutinei și sunt exagerat de preocupați de detaliu.

Ce îl CAUZEAZĂ?

Este încă un mister. Cercetătorii continuă să caute ce anume declanșează AUTISMUL.  Cauzele pot ține atât de natură genetică cât și de interacțiunea factorilor mediului în care trăim.

Există posibilitatea VINDECĂRII?

Răspunsul este unul dur, din păcate, Vindecare propriu-zisă NU există, ÎNSĂ există posibilitatea RECUPERĂRII (în funcție de gradul de afectare al fiecăruia) prin TERAPIE DE SPECIALITATE, care efectuată cât mai devreme îi ajută să devină funcționali. Alături de terapie,  Kinetoterapia poate fi necesară după caz, recomandată fiind în caz de tonus muscular scăzut, probleme în postura corporală, în caz de întârziere în dezvoltarea motricității. Logopedia vine la fel în ajutorul limbajului lor. Terapiile alternative cum sunt art-terapia, meloterapia și olăritul îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile practice de care vor avea nevoie în  viitor.

Care sunt DIFICULTĂȚILE cu care se confruntă acești copii ?

Dificultățile sunt în mediul social, în concret fiind vorba despre comunicare și  interacțiune socială.

Unii dintre copiii cu autism pot să nu vorbească sau să aibă limbajul limitat, preferând alte modalități de comunicare cum ar fi limbajul semnelor sau prin imagini vizuale. Alții pot să aibă achiziții în limbaj, dar să simtă dificultăți în a înțelege natura conversației, probabil repetând fragmente sau cuvinte din ceea ce au auzit în cadrul conversației.

Socializarea nu vine în mod natural ca în cazul copiilor tipici, copiii cu autism trebuie să învețe lucrul acesta. Având probleme în a identifica emoțiile și sentimentele celorlalți,  le aduce și mai mari dificultăți în interacțiunea socială, fiindu-le greu să folosească sau să înțeleagă mimica sau tonul vocii altora, glumele sau anumite expresii comune.

Cum îi ajută SPORTUL?

Cu toții avem nevoie de mișcare. Totul se învârte în jurul mișcării. Din momentul în care există Viață în fiecare dintre noi ne mișcăm, creștem, ne dezvoltăm, evoluăm.

Sportul face mult mai multe decât vă puteți imagina, de la beneficiile asupra întregului nostru organism până la echilibru hormonal, relaxare mentală și stare de bine.

Sportul trebuie să fie accesibil tuturor, fără deosebire de rasă, culoare, limbă, religie sau stare fizică. Și pentru asta suntem noi AICI. Să arătăm că se poate.

În ce constă PROGRAMUL SPORTIV pentru ei?

Programul sportiv pe care îl desfășor cu acești copii este adaptat nevoilor fiecăruia dintre ei,  astfel încât toți să poată participa în cadrul orei.

Pe ritmurile muzicii,  pașilor de aerobic și dans ne antrenăm principalele grupe musculare, ne îmbunătățim condiția fizică, tonusul muscular, ne corectăm postura corporală, antrenăm capacitatea cardio-vasculară și respiratorie, avem o mai bună coordonare motrică, ne orientăm mai ușor spațio-temporal. Avem și jocuri pe care le desfășurăm alături de momente de animație, învățând cum să socializăm cu ceilalți, prindem mai mult curaj în noi și stăpânim din ce în ce mai bine mișcarea, atitudinea ni se modelează, îmbunătățindu-ne comportamentul.

“Sportul ne face frumoși, sănătoși și puternici” – e sloganul primului grup de copii cu Autism și alte Tulburări de Dezvoltare care vin săptămânal la sport, cuvinte pe care ei înșiși le spun în cor la finalul fiecărei ore.

Eu cred în PUTEREA PROPRIULUI EXEMPLU, în SCHIMBARE, în a ACORDA O ȘANSĂ, cred în ACEȘTI COPII MINUNAȚI care fac progrese văzând cu ochii de la o oră la alta.

Le mulțumesc atât lor cât și părinților acestora pentru încrederea, deschiderea și curajul de a începe această colaborare.

Sunt de admirat că sunt constanți  în a-i aduce săptămânal  la sport și găsesc de fiecare dată soluții astfel încât copiii lor să ajungă la oră în ciuda greutăților cu care se confruntă zi de zi pe lângă muncă.  Nici nu vă puteți imagina cât luptă pentru asta. Nu toți au mașini cu care să se deplaseze, nu toți au bunici sau apropiați care să îi ajute, mulți depind de autobuze și cu toate acestea  sunt acolo la orele fixate. Sunt un exemplu pentru fiecare dintre noi.

Le mulțumesc și invitaților noștri care ne calcă săptămânal pragul, pentru contribuția pe care o aduc de fiecare dată în cadrul orei noastre. Sunteți cu adevărat speciali și vă sunt recunoscătoare că vă implicați.

Totul este posibil cu Muncă, Dedicare, Dăruire, Implicare, Iubire și Încredere. Copiii acestia merită să le oferim ȘANSA de integrare. Doar ÎMPREUNĂ putem face lucruri mari. Fiecare dintre noi merităm o ȘANSĂ.

Cea care a venit cu ideea unui asemenea program sportiv și a făcut posibil ca această idee să fie pusă în practică în orașul nostru, începând cu luna Septembrie 2015, este cu adevărat o persoană aparte și când spun asta se conturează în ochii noștri o siluetă de înălțime medie, plină de viață, cu zâmbetul pe buze, pe care o identifici de la distanță după cum fredonează melodiile pe holurile sălii de fitness-aerobic pe care o conduce.

E Mara Buzatu-Berg, o minune de om căruia îi mulțumim pentru tot ceea ce face pentru noi și căreia îi suntem foarte recunoscători pentru tot.

Ana Maria Crisan – instructor sportiv